Tegenlicht docu 'Ons gemeengoed' + interactief gesprek met lokale burgercollectieven (Filmhuis Klappei)
Tine de moor tegenlicht.jpg

De documentaire ‘Ons gemeengoed’ uit de VPRO-reeks Tegenlicht behandelt de maatschappelijke rol van de in Nederland sinds 2005 sterk opkomende burgercollectieven, daar ook wel bekend onder de term commons. In ons land bemerken we dezelfde tendens. Nu de overheid zich terugtrekt en de private sector die taken maar deels overneemt, nemen burgers vaak zelf het initiatief tot gezamenlijk beheer in situaties waar de overheid of de markt het laat afweten. Voorbeelden zijn ouderenzorg, windenergie-coöperaties, samentuinen … Het uitgangspunt is dat men niet uitgaat van het eigen belang, op korte termijn moet er misschien zelfs iets worden ingeleverd. Maar uiteindelijk komt het collectieve belang alle participerende leden ten goede.

Op maandag 6 april wordt deze docu uitgezonden in Filmhuis Klappei. Na de documentaire laten we lokale burgerinitatieven aan het woord. Daarna is er ruimte voor uitwisseling met het aanwezige publiek.

Deuren: 19u – start programma: 19u30

Inkom: € 3 Klik op deze email link voor reservatie.
* Dit is de zevende avond in de reeks Maandelijks op Maandag, een reeks van negen maatschappelijk bewogen filmavonden, elke eerste maandag van de maand in Klappei.

Regisseur: Suchen Tan | Duur: 45' min. | Land: Nederland | Jaar: 2018

Koen Wynants
Kom helpen klussen in de kelder (26 mei en/of 1 juni)
kabelgoot.jpg

Aan alle handige harry's en henrietta's! Wij zoeken helpende handen om kabelgoten te hangen in de kelder. Een duidelijke klus die met veel mensen snel vooruit kan gaan. Planning: zondag 26 mei en zaterdag 01 juni van 10u tot 15u. Benodigdheden: boren en ladders
Waarom is dit nodig: de elektriciteit moet vernieuwd worden. En omwille van de grootte van de kelder is vooral de bekabeling een erg hoge kost. Dat zouden we kunnen beperken door zelf kabelgoten te installeren.
Graag een seintje via mail als je kan komen helpen: kelder2060(at)gmail.com

Koen Wynants
BEST OF van dr. Song op 17 mei 2019
dr song.jpg

Op deze BEST OF van dr.Song op 17 mei 2019 brengen we de mooiste samenzang-hits uit de voorbije 8 jaar bijeen voor een topeditie!
Dr.Song, dat is uw dosis zangvreugde in de St.Amanduskerk in de Seefhoek (Van Kerckhovenstraat Antwerpen). Van een dromerige Mama's & the Papa's tot een meerstemmige Radiohead classic. We sing to get lucky!

De mensen van Fundament zorgen vanaf 19.30 met een pop-up bar in de kerk voor het nodige vocht om de kelen te smeren.

Ervaring noch betaling vereist. Glimlachjes en kippenvel zijn gratis.

Tot zings!

Tijdstip: vrijdag 17 mei 2019 van 20:30 - 23:00

Locatie: Sint-Amanduskerk (Antwerpen)Van Kerckhovenstraat 42, Antwerpen

Koen Wynants
Samenaankoop Noordlof 2060 (afgelopen)

Zin om in de stad eens je eigen groenten te kweken? Je weet niet hoe er aan te beginnen? Je kent er niet veel van? Geen probleem! Noordlof zal jou verder helpen. Eén van België's lekkerste groenten zijn heel makkelijk zelf te kweken, ook bij jou thuis. Witloof! Om het jou makkelijk te maken organiseert Noordlof voor het eerste een samenaankoop van witloofwortels. Deze kunnen makkelijk opgekweekt worden tot heerlijke witloofkropjes. In de kelder van Fundament, of gewoon bij jou thuis (of op school...). Eerst kopen we samen wortels aan bij https://lofloof.com, daarna kweken wij ze voor jou op, ofwel kom jij ze bij ons ophalen om ze zelf thuis op te kweken. Noordlof is een initiatief van Fundament, een groep vrijwilligers die samen de leegstaande kelder van de Sint-Amanduskerk in Antwerpen-Noord beheren.

Voor wie?
Iedereen die eens zelf groentjes in de stad wil kweken. Het is heel erg eenvoudig, je moet er helemaal niet veel van kennen. Ideaal voor de beginners, voor scholen, voor buurthuizen, ... Maar zeker ook leuk voor de gevorderde stadslandbouwers.

Hoe werkt het?
Bestel het aantal wortels dat je wil kweken via dit formulier: https://goo.gl/forms/OXEpvTkz6b5TfUJE2. 1 wortel = 1 witloof stronk!
Op 24/03 sluiten we de voorinschrijvingen af, afhankelijk van het aantal inschrijvingen wordt de prijs bepaald, we delen de prijs mee per mail samen met de betalingsdetails. Momenteel is de richtprijs van 1 wortel 0,2€.

Kweek je de wortels mee in onze bakken? Dan betaal je een klein bedrag voor de goede zorgen en de grond.
> 10 wortels = 1€
> 10-30 wortels = 2€
> meer dan 30 wortels = 3€
Elke zaterdag voormiddag kan je de groei van het witloof komen opvolgen. Door deel te nemen aan deze samenaankoop wordt je lid van Noordlof.

Zaterdag 30/03 om 10u planten we de wortels in de bakken en geven we info over hoe je thuis zelf aan de slag kan! Om thuis witloof te kweken heb je een emmer nodig met een diepte van 30 cm en een beetje aarde (dit kunnen we je ook meegeven).

Meer informatie via onze event op FB of de FB pagina van Noordlof (https://www.facebook.com/witloofkwekenin2060/) of via kelder2060@gmail.com.

Koen Wynants