Grassroots klimaatboerderij

331667182_606945460820684_7110559020817820903_n.jpg

Buurtatelier

Jarenlang was houtkunstenaar Hugo actief in onze kelder. Hij heeft zijn atelier geschonken aan de buurt. Ben je op zoek naar een plek en materiaal om hout te bewerken, dan kan je hiervoor bij ons gratis terecht.

NOORDLOF

blob

Tuinstratentoolbox

We ondersteunen alle omliggende straten bij het creëren van Tuinstraten: vegroenen, verblauwen en verbinden van straten. We beschikken over een ‘Tuinstratentoolbox’ bestaande uit koevoeten, een drilboor, beitels, borstels, een steekwagen, … Deze toolbox kan je heel makkelijk bij ons ontlenen. Alles kan in een bakfiets. Contacteer Koen Wynants via 0473865503 voor meer info.

 

De Kop

 
DSC_0384.JPG
 
 

Fietsbib Antwerpen-Noord

Lenen en ruilen van kinderfietsen in Antwerpen-Noord

Een kinderfiets is leuk en handig. Maar fietsen zijn ook duur en worden vaak snel te klein. Bij A’pen op Wieltjes leen je voor een klein bedrag een kinderfiets voor één jaar. Als de fiets te klein wordt, ruil je hem voor een groter model.

Heb je interesse om een kinderfiets te lenen? Kom dan langs! De vrijwilligers van A’pen opwieltjes ontvangen je ter plaatse, geven je info over het uitleensysteem en zoeken samen met jou een geschikte fiets uit. Heb je een fiets uitgekozen voor je kind(eren) ? Dan maken ze een contract op en wordt de betaling (van lidgeld en waarborg) geregeld.

Tweewekelijks dinsdag van 17u30 tot 19u.

 
 
 

Tegeltaxi

Waarom Tegeltaxi?

Info volgt!

Contact:

Koen Wynants, 0473865503

 
 
Tuinstraat+Sint+Amandusstraat.jpg
 

De bouwmaterialenbib voor burgercollectieven

 
20180930_115628.jpg
 
 

Samentuin Seefhoek

Samen tuinieren in hartje Seefhoek

Een samentuin is een tuin waarin mensen samen ecologisch tuinieren. ‘Samen’ staat voor diversiteit en voor ‘samen doen’. Jong of oud, rijk of arm, autochtoon of allochtoon, alleen of met je gezin, meer of minder mobiel… iedereen is welkom in een samentuin. In sommige tuinen krijgt elke tuinier een eigen perceeltje en beheert hij samen met de groep enkele gezamenlijke plekken zoals paden, een tuinhuis en randbeplanting.In een samentuin beslist de tuiniersgroep, in overleg, over het wel en wee van de tuin. Mensen leren (weer) hoe ons voedsel groeit en leren tuinieren. Zowel van elkaar als door het volgen van cursussen. Óf van de praktijkbegeleider die vaak helpt bij de opstart.

Op een ecologische manier

In een samentuin werken de tuiniers ecologisch. Ze gaan zorgzaam om met bodem, water, oogst en natuur. In een samentuin komt er geen kunstmest aan te pas, wat goed is voor het natuurlijke evenwicht. De samentuiniers maken hun tuingrond vruchtbaar door hem te voeden met compost of groenbemesters en door hem alleen oppervlakkig te bewerken.

Een mulchlaag voorkomt uitdroging en onkruidgroei en geeft geleidelijk voedingsstoffen vrij. Voor dieren zijn er speciale plekjes: nestkastjes, een insectenhotel, een strook inheemse planten. Er gaat niets verloren, door de oogst goed te spreiden, te verdelen of in te maken en door oogstresten te composteren.

Sinds 2017 is er ook een samentuin opgestart aan de Sint-Amanduskerk. Afspraak elke eerste zaterdag van de maand vanaf 11u.

 
 

Dr. Song

 
dr song.jpg
 
 

Buurthoning 2060

Samen bijen houden in hartje Seefhoek

Wereldwijd gaan de aantallen bijen sterk achteruit, ook in Antwerpen. Wij willen de bijen en de biodiversiteit in de stad helpen. Interesse? Contacteer Koen Wynants.

 

 Kopcerten

Na het succes van onze eerste kopcerten, hebben we besloten om jullie voortaan maandelijks op vrijdag te trakteren op muziek uit alle windstreken aan een democratische prijs! We worden hiervoor ondersteund door Het Oude Badhuis.

Meer info via onze facebookpagina

Blue heathens.jpg

 Coop 2060!

In de afgelopen jaren zijn er steeds meer collectieven aan de slag in en rond Fundament 2060 vzw: samentuin Seefhoek, samen paddenstoelen tuin, Antherb, imkers,… We voelen dat er enorm veel interesse is aan lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel in de stad.

Vanuit Fundament 2060 vzw gaan we in 2020 op zoek naar een manier om dit samen met de buurt in praktijk om te zetten. ‘Foodcoop 2060’ wil een burgeronderneming oprichten die op een duurzame manier lokale voedselproductie in het district ondersteunt en professionaliseert. We vertrekken hierbij van reeds bestaande kleinschalige projecten (Noordlof, Samentuin paddenstoelen, Honing 100% uit 2060 mijn buurt, …) en kijken hoe we deze kunnen versterken. We gaan actief op zoek naar een manier om deze producten uit de buurt ook maximaal terug te geven aan de buurt. De doelgroep bestaat uit alle inwoners en voedselproducten van het District Antwerpen, die geïnteresseerd zijn in de productie van lokaal voedsel in de stad. De focus van de coöperatie ligt op de zoektocht naar de sociale, ecologische en ruimtelijke meerwaarde die lokale voedselproductie kan bieden in een stad. Via een proof of concept zal Foodcoop 2060 deze en andere keuzes aan de realiteit toetsen. Met een POC wordt bedoeld dat een idee, een concept of een product snel uitgewerkt wordt als demonstratie. Het idee of product wordt dus niet volledig uitgewerkt en gemaakt, maar er wordt iets in elkaar gezet wat het bewijs moet zijn dat iets kan. We hopen met deze POC handvaten te kunnen bieden aan andere buurten/districten om op lokaal gebied bottom-up gewijs vat te krijgen op de stedelijke voedselvoorziening.

Meer info via onze facebookpagina