De ondergrondse buurtbar (in wording)

 
20180621_205944.jpg
 
 

Samen paddenstoelen tuin

Er is een stijgende vraag naar meer lokaal en biologisch geteelde zwammen en paddenstoelen. Want steeds meer mensen kiezen voor een bewuste manier van eten. Eten met een positieve invloed op ons lichaam én op de planeet.

Waarom Paddenstoelen?

Zwammen en paddenstoelen hebben heel wat voordelen. Zo zijn ze supergezond en vormen ze een onmisbaar onderdeel van natuurlijke ecosystemen. Bovendien kunnen zwammen afvalstromen valoriseren en is er geen grond nodig om ze te kweken. Daarom kan de teelt in leegstaande ruimtes in de stad worden opgezet, en kan een beperkte oppervlakte toch een grote opbrengst opleveren. Fundament is een eerste experiment in Antwerpen.

Community Supported Agriculture- Pad en stoel

Voor de afzet willen we via het CSA-model model werken. Dat staat voor Community Supported Agriculture. Dit betekent dat er vooraf een jaarbijdrage aan de landbouwer (Pad en stoel) wordt betaald. Dit dekt de productiekosten en verzekert de landbouwer van een degelijk loon.

 
 

“Noordlof”

IMG-20181231-WA0001.jpg
 
 

A'PEN OP WIELTJES

Lenen en ruilen van kinderfietsen in Antwerpen-Noord

Een kinderfiets is leuk en handig. Maar fietsen zijn ook duur en worden vaak snel te klein. Bij A’pen op Wieltjes leen je voor een klein bedrag een kinderfiets voor één jaar. Als de fiets te klein wordt, ruil je hem voor een groter model.

Heb je interesse om een kinderfiets te lenen? Kom dan langs! De vrijwilligers van A’pen opwieltjes ontvangen je ter plaatse, geven je info over het uitleensysteem en zoeken samen met jou een geschikte fiets uit. Heb je een fiets uitgekozen voor je kind(eren) ? Dan maken ze een contract op en wordt de betaling (van lidgeld en waarborg) geregeld.

Elke dinsdag van 17u30 tot 19u.

 
 

De bouwmaterialenbib voor burgercollectieven

 
20180930_115628.jpg
 
 

Samentuin Seefhoek

Samen tuinieren in hartje Seefhoek

Een samentuin is een tuin waarin mensen samen ecologisch tuinieren. ‘Samen’ staat voor diversiteit en voor ‘samen doen’. Jong of oud, rijk of arm, autochtoon of allochtoon, alleen of met je gezin, meer of minder mobiel… iedereen is welkom in een samentuin. In sommige tuinen krijgt elke tuinier een eigen perceeltje en beheert hij samen met de groep enkele gezamenlijke plekken zoals paden, een tuinhuis en randbeplanting.In een samentuin beslist de tuiniersgroep, in overleg, over het wel en wee van de tuin. Mensen leren (weer) hoe ons voedsel groeit en leren tuinieren. Zowel van elkaar als door het volgen van cursussen. Óf van de praktijkbegeleider die vaak helpt bij de opstart.

Op een ecologische manier

In een samentuin werken de tuiniers ecologisch. Ze gaan zorgzaam om met bodem, water, oogst en natuur. In een samentuin komt er geen kunstmest aan te pas, wat goed is voor het natuurlijke evenwicht. De samentuiniers maken hun tuingrond vruchtbaar door hem te voeden met compost of groenbemesters en door hem alleen oppervlakkig te bewerken.

Een mulchlaag voorkomt uitdroging en onkruidgroei en geeft geleidelijk voedingsstoffen vrij. Voor dieren zijn er speciale plekjes: nestkastjes, een insectenhotel, een strook inheemse planten. Er gaat niets verloren, door de oogst goed te spreiden, te verdelen of in te maken en door oogstresten te composteren.

Sinds 2017 is er ook een samentuin opgestart aan de Sint-Amanduskerk. Afspraak elke eerste zaterdag van de maand vanaf 11u.

 
 

Dr. Song

 
dr song.jpg
 
 

Buurthoning 2060

Samen bijen houden in hartje Seefhoek

Wereldwijd gaan de aantallen bijen sterk achteruit, ook in Antwerpen. Wij willen de bijen in de stad helpen. Daarom werken we mee met het experiment van Commons Lab Antwerpen, wijkplatform ‘2060, mijn buurt’ die in 2019 op 5 locaties in Antwerpen-Noord bijenkasten willen installeren.